Προβολή μεγαλύτερου χάρτη
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Η Πάργα βρίσκεται στον νομό Πρέβεζας, στη δυτική πλευρά της Ηπείρου, εκεί που το πράσινο του βουνού συναντά το γαλάζιο της θάλασσας, στο Ιόνιο πέλαγος, στο μέσο της διαδρομής Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας.Απέναντι της βρίσκονται οι Παξοί ενώ στα βορειοδυτικά είναι το νησί της Κέρκυρας.
Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη, κάτω από το πανέμορφο Ενετικό της κάστρο, με νησιώτικη
αρχιτεκτονική .Κάθε χρόνο την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.Οι δαντελένιες παραλίες της, το μοναδικό της ηλιοβασίλεμα, τα λιθόστρωτα σοκάκια της, τα φυσικά πλούτη της καθώς και η παργινή φιλοξενία κάνουν τον επισκέπτη να θέλει να ξαναέρθει.
ΠΗΓΗ: pargainfo.gr
ΠΗΓΗ: pargainfo.gr
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ
Η πόλη της Πάργας απέχει περίπου 65 χλμ. από το αεροδρόμιο του ακτίου στην Πρέβεζα.Για αεροπορικά εισητήρια Κάντε κλικ εδώ.
Η πόλη της Πάργας απέχει περίπου 38 χλμ. από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, 60 χλμ. από την Πρέβεζα, 95 χλμ. από τα Γιάννενα, 350 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και 430 χλμ. από την Αθήνα.
Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα,ιστορικά κείμενα και μαρτυρίες αποδεικνύουν την κατοίκηση της από τους αρχαίους κιόλας χρόνους και την καθιστούν ώς μια απο τις κυριότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, γνωστή με την ονομασία "Τορίνι".Τα ίχνη της όμως χάνονται στο πέρασμα των χρόνων και έρχεται ξανά στο προσκήνιο, σύμφωνα με βυζαντινά κείμενα,το 1337.
Η προνομιακή γεωγραφική της θέση προκαλεί επιδρομές και επιθέσεις.
Και η πόλη δεν αργεί να βρεθεί υπό την εξαετή κατοχή του ληστή Μπογκόη.Με την αποχώρηση του,η Πάργα περιήλθε στα χέρια των Βενετών,οι οποίοι έχτισαν κάστρο προκειμένου να την προστατεύσουν, μέχρι και τα τέλη του 18ου αιώνα, όπου ακόμα και τότε οι λεηλασίες δεν έπαψαν.Το 1537 ο Μπαρμπαρόσα μετά απο επιδρομή του κατεδαφίζει το φρούριο για να το ξαναχτίσουν οι Βενετοί το 1567. Η κατάσταση σταθεροποιείται στα τέλη του 16ου αιώνα όπου η Πάργα αναπτύσσεται οικονομικά, γίνεται επορικό κέντρο,καταφύγιο καθώς και ορμητήριο κλεφταρματολών. Το 1797 η πόλη πέρασε στην κυριαρχία των Γάλλων ενώ ένα χρόνο αργότερα ο Αλή πασάς με μεγάλο αριθμό ανδρών εκστρατεύει εναντίον της.
Το 1800 η Πάργα αναγνωρίζεται ως αυτόνομη επικράτεια , μετά απο διμερή συμφωνία Ρωσίας και Τουρκίας , ενώ όταν το 1815 οι Αγγλοι καταλαμβάνουν τα Επτάνησα ,ο Αγγλος κυβερνήτης Μαίτλαντ εκχωρεί έναντι αμοιβής την πόλη στους Τούρκους και ο Αλή πασάς γίνεται πλέον ο απόλυτος άρχοντας της περιοχής .
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη Μεγάλη Παρασκευή του 1819, 4.000 Παργινοί έχοντας μαζί τους την τέφρα από τα κόκαλα των προγόνων τους, τις ιερές τους εικόνες, τη σημαία τους και μια χούφτα χώμα απ' την πατρίδα,να μεταναστεύσουν κυρίως στην γειτονική Κέρκυρα.
Το 1913 ο ελληνικός στρατός καταφέρνει μετά απο αγώνες και απελευθερώνει την υπό 100 χρόνια σκλαβωμένη την πόλη, ενώ τα ιερά κειμήλια και η στάχτη των προγόνων επέστρεψαν με τιμές τον Απρίλιο του 1930 και σήμερα φυλάσσονται στο εκκλησιαστικό μουσείο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο γνωστός "Βλάντ Τσέπες" (Δράκουλας) πέρασε ένα σημαντικό μέρος της εξορίας του στην ευρύτερη περιοχή της Πάργας και όταν μετέπειτα έγινε μονάρχης στη Ρουμανία χρηματοδότησε την ανέγερση πολλών εκκλησιών.
Ο Λόρδος Βύρων έχει υμνήσει την Πάργα στο ποιήμα του "The isles of Greece".
Την επισκέφθηκαν κατά καιρούς μεγάλες προσωπικότητες και είναι χαρακτηριστικό πως ο Αριστοτέλης Ωνάσης θέλησε να αγοράσει το νησάκι της Παναγίας προτού αγοράσει το "Σκορπιό".
Ένας από τους πιο γνωστούς Παργινούς είναι ο πυρπολιτής Κανάρης, ο οποίος διετέλεσε και πρώτος Πρωθυπουργός του νέου Ελληνικού κράτους.Στην αυτοβιογραφία του αναφέρει χαρακτηριστικά: "Τώρα περνάμε από την γενέτειρα μου την Πάργα".
Οι Παργινοί στην αρχαιότητα ήταν εκλεκτό σώμα πολεμιστών του βασιλιά της Ηπείρου Πύρου.
ΠΗΓΗ: pargainfo.gr
ΔΙΑΜΟΝΗ
Αναζητήστε αριστερά στη μηχανή αναζήτησης ξενοδοχείων HOTEL DEALS με τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων.
Εγγυώμαστε την καλύτερη τιμή
Μπορείτε να βρείτε εύκολα την καλύτερη τιμή και διαθεσιμότητα από όλους τους ταξιδιωτικούς ιστοχώρους ταυτοχρόνως.
Η ανάλυσή με επαληθευμένες κριτικές (Verified Reviews ™) σας προσφέρει αξιολογήσεις αποκλειστικά και μόνο από πρώην πελάτες.
Καλύπτει όλον τον κόσμο
Πάνω από 220 χώρες, 22 γλώσσες και 120 νομίσματα.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το νησάκι με την εκκλησία της Παναγίας
Το εκκλησιαστικό μουσείο, στο κέντρο της πόλης
Ο ναός του Αγίου Νικολάου, Πολιούχος της Πάργας
Το Μοναστήρι της Αγίας Βλαχέρνας
Το εκκλησάκι στου Αι.Σώστη κάτω από το βράχο σε μοναδικό τοπίο πάνω από την ομώνυμη παραλία
Τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια μέσα στην πόλη
Το κάστρο "του Αλή Πασά" στην Ανθούσα
Η υποβρύχια πηγή στον κόλπο Αι Γιαννάκη
Τα φυσικά σπήλαια στο Λίχνο
Τα δεκάδες εκκλησάκια εντός της πόλης
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Δίπλα ακριβώς προς τα ανατολικά βρίσκεται το Πίσω Κρυονέρι μια μικρή παραλία επίσης εντός του οικισμού της Πάργας που περιστοιχίζεται από ψηλούς βράχους.
Στα δυτικά της Πάργας εκτείνεται η ίσως πιο γνωστή παραλία της περιοχής ο Βάλτος.
Μια μεγάλη και τουριστικά ανεπτυγμένη παραλία που έχει θέα τη πίσω πλευρά του κάστρου αλλά και τα σπίτια της περιοχής της Πάργας που ονομάζεται Τουρκοπάζαρο.
Μια μεγάλη και τουριστικά ανεπτυγμένη παραλία που έχει θέα τη πίσω πλευρά του κάστρου αλλά και τα σπίτια της περιοχής της Πάργας που ονομάζεται Τουρκοπάζαρο.
Στα Ανατολικά 3 χιλιόμετρα έξω από την πόλη υπάρχει η παραλία Λίχνος η οποία έχει και δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια.
Περίπου 6 χιλιόμετρα ανατολικά από τη Πάργα δίπλα στο χωριό Αγία Κυριακή υπάρχει ο Αι Γιαννάκης.
Τέλος έξι χιλιόμετρα στα Δυτικά της Πάργας κοντά στο χωριό Αγιά υπάρχει η παραλία Σαρακήνικο. Όλες οι παραπάνω παραλίες είναι προσβάσιμες οδικά.
Επίσης υπάρχουν μια σειρά από παραλίες που προσεγγίζονται από τη θάλασσα όπως ο Άγιος Σώστης, η Σπαρτίλα, η Πωγωνιά κ.α.
ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org
ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Ηγουμενίτσα
Κέρκυρα
Παξούς
Νεκρομαντείο Αχέρωντα
Πηγές Αχέρωντα
Ζάλογγο
Ιωάννινα
Λευκάδα
Σύβοτα
Αρχαία Δωδώνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου