Προβολή μεγαλύτερου χάρτη
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Η Ιθάκη του Οδυσσέα, το νησί σύμβολο της νοσταλγίας για την πατρίδα, προσελκύει χάρη στην μακραίωνη ιστορία και τη φήμη του εκατοντάδες επισκέπτες που αναζητούν έναν ήρεμο κι όμορφο τόπο για τις διακοπές τους.
Η Ιθάκη ανήκει στο σύμπλεγμα των Ιόνιων Νησιών και είναι το μικρότερο νησί, μετά τους Παξούς. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς, στην οποία και ανήκει διοικητικά. Είναι ένα ορεινό νησί με χαρακτηριστικό τις εναλλαγές των τοπίων.
Η πυκνή βλάστηση, τα βαθυγάλαζα νερά του Ιονίου, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα αρχαιολογικά μνημεία που ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος κι η σκιά του Οδυσσέα που κατευθύνει τα βήματα των επισκεπτών στα λημέρια της αθάνατης πατρίδας του, κάνουν την Ιθάκη ή το Θιακί μοναδικό προορισμό διακοπών.
Οι παραλίες της Ιθάκης, μαγεύουν κάθε ταξιδιώτη με την αστείρευτη φυσική ομορφιά τους, την καθαρότητα των ακτών του και τα κρυστάλλινα νερά τους.
ΠΗΓΗ: discover-greece.gr
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ
Η Ιθάκη συνδέεται ακτοπλοϊκώς καθημερινά με την Κεφαλονιά, την Πάτρα, τον Αστακό (Αιτωλοακαρνανία) και τη Λευκάδα (Νυδρί ή Βασιλική).
Η Ιθάκη έχει 2 λιμάνια, το Βαθύ και τον Πίσω Αετό, που συνδέονται καθημερινά με την Πάτρα μέσω Σάμης (λιμάνι της Κεφαλονιάς).
Το λιμάνι του Πίσω Αετού συνδέεται επίσης με το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, τη Βασιλική της Λευκάδας και τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.
Πλοία συνδέουν τις Φρίκες στη Β. Ιθάκη με την Βασιλική Λευκάδας το Νυδρί Λευκάδας και το Φισκάρδο Κεφαλλονιάς.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Ιθάκη ταυτίζεται με την ομηρική πατρίδα του ήρωα της Τροίας. Είναι η αγαπημένη του πατρίδα που για χάρη της ο πολυμήχανος Οδυσσέας περιπλανήθηκε σε τόπους μακρινούς κι αντιμετώπισε τόσες προκλήσεις χωρίς ποτέ να λησμονήσει το όμορφο νησί του. Οι περιπέτειες δυνάμωναν τον πόθο και τη λαχτάρα του να γυρίσει σ' αυτήν.
Το νησί κατοικείται από την νεολιθική εποχή (4000 - 3000 π.Χ.) και σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς πήρε το όνομά του Ίθακο, τον γιο του βασιλιά Πτερελάου. Σε όλους τους ιστορικούς χρόνους η Ιθάκη ή Θιάκι διατήρησε το όνομά της. Αν και ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί το παλάτι του Οδυσσέα, πιστεύετε ότι εδώ βρισκόταν τι βασίλειό του. Βέβαια, σύμφωνα με μια εκδοχή τα ερείπια της Αρχαίας Ακρόπολης που έχουν βρεθεί στο λόφο Αετός ανήκουν στο ανάκτορο του Οδυσσέα. Γεγονός είναι ότι έχουν έρθει στο φως πολλά αρχαιολογικά ευρήματα στην Σπηλιά του Λοΐζου και στα Πηλικάτα που πιστοποιούν την κατοίκηση του νησιού από τα πανάρχαια χρόνια. Και οι αναφορές που γίνονται στα ομηρικά έπη για τα μέρη που έδρασε ο Οδυσσέας, όπως η Σπηλιά του Ευμαίου και το σπήλαιο των Νυμφών ταυτίζονται με τη φύση της Ιθάκης.
Η Οδύσσεια σύμφωνα με τους ιστορικούς αρχίζει γύρω στο 1174 π.Χ. με την άφιξη του Οδυσσέα στην Ιθάκη μετά την δεκάχρονη περιπλάνησή του. Ο Οδυσσέας βασίλεψε ως το θάνατό του και τον διαδέχθηκε ο γιος του Τηλέμαχος.
Σε όλους τους ιστορικούς χρόνους η Ιθάκη ακολούθησε τη ΄΄μοίρα΄΄ των Ιόνιων νησιών. Γνώρισε πολλούς κατακτητές, περιόδους ακμής και παρακμής. Αναλυτικότερα:
Το 1000 - 800 π.Χ. η Ιθάκη κατακτήθηκε από τους Δωριείς και μετά πέρασε στην κυριαρχία των Κορίνθιων.
Το 180 π.Χ. οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Ιθάκη και παρέμειναν στο νησί ως το 394 μ.Χ. την περίοδο αυτή σύμφωνα με τα ευρήματα οι περισσότεροι κάτοικοι ζούσαν στο βόρειο τμήμα του νησιού. Μετά το 394 μ.Χ. η Ιθάκη περιέχεται στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Τότε το νησί εκχριστιανίζεται και κτίζονται εκκλησίες και μοναστήρια.
Το 1185 το νησί περνά στην κυριαρχία των Νορμανδών και στη αργότερα παραχωρείται στον Ορσίνι.
Το 1204 η Ιθάκη κατακτήθηκε από τους Τούρκους και το 1357 καταλαμβάνεται από τους Ενετούς. Είναι η περίοδος κατά την οποία το νησί γνωρίζει πολλές πειρατικές επιδρομές.
Το 1479 οι Τούρκοι λεηλάτησαν την Ιθάκη και σκότωσαν τους περισσότερους κατοίκους.
Το 1503, το νησί πουλήθηκε στους Ενετούς, οι οποίοι και παρέμειναν στο νησί ως το 1797 όπου τα Επτάνησα περνούν στην Γαλλική κατοχή. Τότε το Βαθύ γίνεται πρωτεύουσα του νησιού.
Το1809 αρχίζει η περίοδος της Αγγλοκρατίας και ιδρύεται το ανεξάρτητο κράτος ΄΄ Ενωμένες Πολιτείες των Ιονίων Νήσων΄΄.
Το 1864 τα Επτάνησα ενσωματώνονται με την Ελλάδα.
Τους νεώτερους ιστορικούς χρόνους το νησί ακολουθεί πορεία εκσυγχρονισμού. Κτίζονται δημόσια κτίρια, ανοίγονται δρόμοι, ενώ στο Βαθύ το 1923 λειτουργεί εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού. Η ναυτιλία του νησιού αναπτύσσεται και σιγά - σιγά η πνευματική ζωή ζωντανεύει.
Το 1953 ένας ισχυρός σεισμός κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των οικισμών και του νησιού. Οι Ιθακήσιοι με τη βοήθεια του Ελληνικού κράτους ανοικοδόμησαν τα χωριά τους.
Σήμερα, η Ιθάκη αποτελεί ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες την επισκέπτονται - έστω και στα πλαίσια μιας ημερήσιας εκδρομής από τη γειτονική Κεφαλονιά - για να γνωρίσουν τη πατρίδα του Οδυσσέα.
ΠΗΓΗ: holiday.gr
Εγγυώμαστε την καλύτερη τιμή
Μπορείτε να βρείτε εύκολα την καλύτερη τιμή και διαθεσιμότητα από όλους τους ταξιδιωτικούς ιστοχώρους ταυτοχρόνως.
Η ανάλυσή με επαληθευμένες κριτικές (Verified Reviews ™) σας προσφέρει αξιολογήσεις αποκλειστικά και μόνο από πρώην πελάτες.
Καλύπτει όλον τον κόσμο
Πάνω από 220 χώρες, 22 γλώσσες και 120 νομίσματα.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Κιόνι
Παραδοσιακό επτανησιακό χωριό μ' ένα γραφικό λιμανάκι, όπου αράζουν δεκάδες κότερα το καλοκαίρι, άλλοτε καταφύγιο και ορμητήριο των πειρατών. Την είσοδο του κόλπου στολίζουν τρεις μισοερειπωμένοι μύλοι.
Σπίτι του Καραϊσκάκη
Στο Κιόνι, στη δεξιά πλευρά του λιμανιού, σώζεται ένα μικρό τμήμα από το πέτρινο σπίτι που ζούσε , μέχρι την επανάσταση του 1821 ο ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Βαθύ
Πρωτεύουσα του νησιού, ολόκληρος ο οικισμός της πόλης αποτελεί αξιοθέατο, γιατί διατηρεί τον παλαιό Επτανησιακό ρυθμό δόμησης και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός από το 1982, με τον εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό κόλπο, που κλείνει στην αγκαλιά του το μικρό νησάκι 'Λαζαρέτο'.
Σπήλαιο των Νυμφών
Στο σπήλαιο αυτό που λέγεται και 'Μαρμαροσπηλιά', με δύο εισόδους, μία για τους Θεούς και μία για τους θνητούς και υπέροχους σταλακτίτες, όπου κατά τον Ομηρο, έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου.
Παλαιοχώρα
Από το Περαχώρι μονοπάτι οδηγεί στην ερειπωμένη μεσαιωνική Παλαιοχώρα, όπου βρίσκονται εκκλησίες με υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες.
Αλαλκομενές
Στην κορυφή του λόφου Αετός βρίσκεται η Αρχαία Ακρόπολη, που οι ντόπιοι ονομάζουν παλάτι του Οδυσσέα. Μπορεί να είναι η πόλη των Αλαλκομενών, μπορεί και η 'Ιθακησίων Πολιτεία' του Αριστοτέλη.
Πηλικάτα
Κοντά στο Σταυρό στα Πηλικάτα, τοποθετείται η πόλη του Οδυσσέα, σύμφωνα με την Ομηρική περιγραφή, ότι βρισκόταν σε σημείο που είχε θέα τρεις θάλασσες και το περιτριγύριζαν τρία βουνά. Εδώ βρίσκεται και το αρχαιολογικό μουσείο του Σταυρού, όπου εκτίθενται ευρήματα της Μυκηναϊκής και Κορινθιακής περιόδου.
Ιερά Μονή των Καθαρών
Η Ιερά Μονή των Καθαρών, προσκύνημα και σημείο αναφοράς για τους απανταχού της γης Ιθακήσιους, είναι κτισμένη στη νοτιο-ανατολική κορυφή του Ομηρικού όρους Νήριτο, σε μια όμορφη γωνία, 600μ περίπου από τη θάλασσα και σε απόσταση 15 χλμ. από το Βαθύ. Η ζωή του Μοναστηριού αρχίζει γύρω στα 1696.
Η ιστορία, όμως, της εικόνας της Παναγίας, είναι ακόμα πιο παλιά, όπως αναφέρει ο Πατέρας Θεοδόσιος Δενδρινός στη β΄ έκδοση του βιβλίου "Το Μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών Ιθάκης". Το όνομα 'Καθαρά' προέρχεται από τη λέξη 'κάθαρα', που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει τα ξερόκλαδα και τους μικρούς θάμνους που κόβονται και καίγονται για να καθαρίσει κάποιος τόπος. Επειδή λοιπόν την ιερή εικόνα του Γενεσίου της Θεοτόκου τη βρήκαν με θαυματουργό τρόπο μέσα στα καιγόμενα κάθαρα, την ονόμασαν «Καθαριώτισσα».
Ιερός Ναός Εισοδείων της Υπεραγίας Θεοτόκου
(Μητροπολιτικός). Ο Ιερός ναός της Παναγίας στα Λινοβρόχια, όπως λέγεται, χτίστηκε το 1800. Προϋπήρχε μικρός ναΐσκος, τον οποίο μεγάλωσαν για τις ανάγκες των ενοριτών. Εχει ένα θαυμάσιο ολόγλυπτο ξύλινο τέμπλο, μεταβυζαντινής τέχνης του 1793, που κατασκευάστηκε από τον Μετσοβίτη και το επιβλητικό παλαιό κωδωνοστάσιο του 1820.
Ο Ναός της Παναγίας στην Ανωγή Ιθάκης, κτισμένος σε υψόμετρο 500μ., είναι ένας από τους μεγαλύτερους, σημαντικότερους και αρχαιότερους ναούς των Βαλκανίων. Είναι ρυθμού Βασιλικής μεγάλων διαστάσεων (μήκος 30μ. και πλάτος 10μ. περίπου) και όπως λέγεται, κτίστηκε τμηματικά πριν από 700 χρόνια. Το εσωτερικό του Ναού παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι είναι ολόκληρο σκεπασμένο με τοιχογραφίες Βυζαντινής Τεχνοτροπίας και γι αυτό το λόγο έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από το 1959, ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο.
Σπηλιά του Λοΐζου
Κέντρο λατρείας του πρωτοελλαδικού πολιτισμού, στον κόλπο της Πόλης (Σταυρός), όπου βρίσκεται βυθισμένη μια αρχαία πόλη. Από όλα τα ευρήματα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στη σπηλιά του Λοΐζου που έπεσε, πιστοποιείται περίτρανα, ότι το λιμάνι αυτό εσυχνάζετο από της πρώτης μυκηναϊκής εποχής μέχρι της Ελληνικής και Ρωμαϊκής.
Προτομή του Οδυσσέα
Διαβάστε το 'Ευχήν Οδυσσεί' στη προτομή του Οδυσσέα που βρίσκεται στο πάρκο της πλατείας του χωριού Σταυρός.
Ανωγή - Κοίμηση της Θεοτόκου
Στολίδι του χωριού της Ανωγής, η εκκλησία χτισμένη από τον 12ο αιώνα με θαυμάσιες τοιχογραφίες και το βενετσιάνικης τεχνοτροπίας καμπαναριό της.
Ανωγή - Μενίρ
Στην περιοχή του χωριού της Ανωγής υπάρχουν σκορπισμένοι τεράστιοι ογκόλιθοι που ονομάζονται 'μενίρ'.
Ο Αράκλης, είναι ο σπουδαιότερος και πιο περίεργος αυτών των παράδοξων διαμορφωμένων πέτρινων όγκων.
Ο τεράστιος αυτός μονόλιθος, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω των σπιτιών του χωριού, έχει ύψος 9μ και επικάθεται σε πλατύτερο βράχο που αποτελεί το βάθρο του.
kefalonia-ithaca.com
ΔΙΑΜΟΝΗ
Εγγυώμαστε την καλύτερη τιμή
Μπορείτε να βρείτε εύκολα την καλύτερη τιμή και διαθεσιμότητα από όλους τους ταξιδιωτικούς ιστοχώρους ταυτοχρόνως.
Η ανάλυσή με επαληθευμένες κριτικές (Verified Reviews ™) σας προσφέρει αξιολογήσεις αποκλειστικά και μόνο από πρώην πελάτες.
Καλύπτει όλον τον κόσμο
Πάνω από 220 χώρες, 22 γλώσσες και 120 νομίσματα.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Παραδοσιακό επτανησιακό χωριό μ' ένα γραφικό λιμανάκι, όπου αράζουν δεκάδες κότερα το καλοκαίρι, άλλοτε καταφύγιο και ορμητήριο των πειρατών. Την είσοδο του κόλπου στολίζουν τρεις μισοερειπωμένοι μύλοι.
Σπίτι του Καραϊσκάκη
Στο Κιόνι, στη δεξιά πλευρά του λιμανιού, σώζεται ένα μικρό τμήμα από το πέτρινο σπίτι που ζούσε , μέχρι την επανάσταση του 1821 ο ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Βαθύ
Πρωτεύουσα του νησιού, ολόκληρος ο οικισμός της πόλης αποτελεί αξιοθέατο, γιατί διατηρεί τον παλαιό Επτανησιακό ρυθμό δόμησης και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός από το 1982, με τον εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό κόλπο, που κλείνει στην αγκαλιά του το μικρό νησάκι 'Λαζαρέτο'.
Σπήλαιο των Νυμφών
Στο σπήλαιο αυτό που λέγεται και 'Μαρμαροσπηλιά', με δύο εισόδους, μία για τους Θεούς και μία για τους θνητούς και υπέροχους σταλακτίτες, όπου κατά τον Ομηρο, έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου.
Παλαιοχώρα
Από το Περαχώρι μονοπάτι οδηγεί στην ερειπωμένη μεσαιωνική Παλαιοχώρα, όπου βρίσκονται εκκλησίες με υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες.
Αλαλκομενές
Στην κορυφή του λόφου Αετός βρίσκεται η Αρχαία Ακρόπολη, που οι ντόπιοι ονομάζουν παλάτι του Οδυσσέα. Μπορεί να είναι η πόλη των Αλαλκομενών, μπορεί και η 'Ιθακησίων Πολιτεία' του Αριστοτέλη.
Πηλικάτα
Κοντά στο Σταυρό στα Πηλικάτα, τοποθετείται η πόλη του Οδυσσέα, σύμφωνα με την Ομηρική περιγραφή, ότι βρισκόταν σε σημείο που είχε θέα τρεις θάλασσες και το περιτριγύριζαν τρία βουνά. Εδώ βρίσκεται και το αρχαιολογικό μουσείο του Σταυρού, όπου εκτίθενται ευρήματα της Μυκηναϊκής και Κορινθιακής περιόδου.
Ιερά Μονή των Καθαρών
Η Ιερά Μονή των Καθαρών, προσκύνημα και σημείο αναφοράς για τους απανταχού της γης Ιθακήσιους, είναι κτισμένη στη νοτιο-ανατολική κορυφή του Ομηρικού όρους Νήριτο, σε μια όμορφη γωνία, 600μ περίπου από τη θάλασσα και σε απόσταση 15 χλμ. από το Βαθύ. Η ζωή του Μοναστηριού αρχίζει γύρω στα 1696.
Η ιστορία, όμως, της εικόνας της Παναγίας, είναι ακόμα πιο παλιά, όπως αναφέρει ο Πατέρας Θεοδόσιος Δενδρινός στη β΄ έκδοση του βιβλίου "Το Μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών Ιθάκης". Το όνομα 'Καθαρά' προέρχεται από τη λέξη 'κάθαρα', που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει τα ξερόκλαδα και τους μικρούς θάμνους που κόβονται και καίγονται για να καθαρίσει κάποιος τόπος. Επειδή λοιπόν την ιερή εικόνα του Γενεσίου της Θεοτόκου τη βρήκαν με θαυματουργό τρόπο μέσα στα καιγόμενα κάθαρα, την ονόμασαν «Καθαριώτισσα».
Ιερός Ναός Εισοδείων της Υπεραγίας Θεοτόκου
(Μητροπολιτικός). Ο Ιερός ναός της Παναγίας στα Λινοβρόχια, όπως λέγεται, χτίστηκε το 1800. Προϋπήρχε μικρός ναΐσκος, τον οποίο μεγάλωσαν για τις ανάγκες των ενοριτών. Εχει ένα θαυμάσιο ολόγλυπτο ξύλινο τέμπλο, μεταβυζαντινής τέχνης του 1793, που κατασκευάστηκε από τον Μετσοβίτη και το επιβλητικό παλαιό κωδωνοστάσιο του 1820.
Ο Ναός της Παναγίας στην Ανωγή Ιθάκης, κτισμένος σε υψόμετρο 500μ., είναι ένας από τους μεγαλύτερους, σημαντικότερους και αρχαιότερους ναούς των Βαλκανίων. Είναι ρυθμού Βασιλικής μεγάλων διαστάσεων (μήκος 30μ. και πλάτος 10μ. περίπου) και όπως λέγεται, κτίστηκε τμηματικά πριν από 700 χρόνια. Το εσωτερικό του Ναού παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι είναι ολόκληρο σκεπασμένο με τοιχογραφίες Βυζαντινής Τεχνοτροπίας και γι αυτό το λόγο έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από το 1959, ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο.
Σπηλιά του Λοΐζου
Κέντρο λατρείας του πρωτοελλαδικού πολιτισμού, στον κόλπο της Πόλης (Σταυρός), όπου βρίσκεται βυθισμένη μια αρχαία πόλη. Από όλα τα ευρήματα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στη σπηλιά του Λοΐζου που έπεσε, πιστοποιείται περίτρανα, ότι το λιμάνι αυτό εσυχνάζετο από της πρώτης μυκηναϊκής εποχής μέχρι της Ελληνικής και Ρωμαϊκής.
Προτομή του Οδυσσέα
Διαβάστε το 'Ευχήν Οδυσσεί' στη προτομή του Οδυσσέα που βρίσκεται στο πάρκο της πλατείας του χωριού Σταυρός.
Ανωγή - Κοίμηση της Θεοτόκου
Στολίδι του χωριού της Ανωγής, η εκκλησία χτισμένη από τον 12ο αιώνα με θαυμάσιες τοιχογραφίες και το βενετσιάνικης τεχνοτροπίας καμπαναριό της.
Ανωγή - Μενίρ
Στην περιοχή του χωριού της Ανωγής υπάρχουν σκορπισμένοι τεράστιοι ογκόλιθοι που ονομάζονται 'μενίρ'.
Ο Αράκλης, είναι ο σπουδαιότερος και πιο περίεργος αυτών των παράδοξων διαμορφωμένων πέτρινων όγκων.
Ο τεράστιος αυτός μονόλιθος, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω των σπιτιών του χωριού, έχει ύψος 9μ και επικάθεται σε πλατύτερο βράχο που αποτελεί το βάθρο του.
kefalonia-ithaca.com
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Αετός Στη μέση περίπου του νησιού στο βάθος του ομώνυμου κόλπου, είναι η προστατευμένη παραλία του Αετού, ιδανική για κολύμπι. Δεξιά ή Δεξά Στην άλλη πλευρά από την είσοδο του λιμανιού, κοντά στην πόλη, ακολουθώντας τον δρόμο προς τον Αετό και τη Βόρεια Ιθάκη, συναντάμε την παραλία Δεξά. Είναι μια μικρή παραλία με καταγάλανα νερά. Είναι παραλία που έχει 'Γαλάζια Σημαία'. Λούτσα Στην είσοδο του λιμανιού στο Βαθύ, στην αριστερή πλευρά, βρίσκεται η όμορφη αμμουδερή παραλία της Λούτσας, κάτω από τα Ενετικά κανόνια. Μνήματα Στον κόλπο του Σκίνου βρίσκεται η παραλία Μνήματα, σε κοντινή απόσταση από την πόλη. Σκίνος Βρίσκεται στο βάθος του ομώνυμου κόλπου σε απόσταση 3χλμ από το Βαθύ. Γιδάκι Βόρεια της παραλίας Φιλιατρό, είναι το ζηλευτό Γιδάκι, που η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και φιγουράρει σαν μια από τις καλύτερες και ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Φιλιατρό Στην ίδια πλευρά, βρίσκεται η όμορφη παραλία του Φιλιατρού στον ομώνυμο κόλπο, όπου συγκεντρώνει ντόπιους και ξένους επισκέπτες, προσφέροντάς τους θαλάσσια σπορ, ξεγνοιασιά, ηρεμία και απόλαυση. Σαρακήνικο Ανατολικότερα από το Βαθύ, είναι ο κόλπος του Σαρακήνικου με την ομώνυμη παραλία, όπου τα καταγάλανα νερά της θάλασσας χαλαρώνουν τον ταξιδευτή επισκέπτη. Καμίνια Στο ΝΑ τμήμα της Ιθάκης, κοντά στο Νησόπουλο, είναι η όμορφη παραλία των Καμινίων. Αντρι Στο βάθος του υπήνεμου όρμου είναι μια μικρή, αλλά όμορφη παραλία. Πίσω Αετός Διαμετρικά αντίθετα από τον Αετό, στη νοτιοδυτική πλευρά της Ιθάκης, βρίσκεται μία ακόμα όμορφη παραλία. Άσπρος Γιαλός Στη δυτική πλευρά του νησιού, κοντά στο χωριό Άγιος Ιωάννης, βρίσκεται η πανέμορφη, πεντακάθαρη ακρογιαλιά και η αμμουδιά του Άσπρου Γιαλού. Εδώ συνδυάζεται το πράσινο χρώμα του όρους Νήριτον με το γαλάζιο του πελάγους. Οι παραθεριστές επιλέγουν αυτή την παραλία για να απολαύσουν τη θάλασσα και την ηρεμία. Δρόμος 3 χμ περίπου από τη Λεύκη οδηγεί στο χωριό Άγιος Ιωάννης και την παραλία Άσπρος Γιαλός. Από τη Λεύκη, μονοπάτια οδηγούν σε διάφορες μικρές αμμουδιές, όπως τα Μιλιτερά και το Κουτούπι. Πόλη Κάτω από το Σταυρό, στον ομώνυμο κόλπο, είναι η παραλία της Πόλης, όπου υπάρχει υπήνεμο λιμανάκι, αγκυροβόλιο για τις πολλές ψαρόβαρκες της ευρύτερης περιοχής. Στο βυθό της Πόλης βρίσκονται ερείπια αρχαίας πόλης, η οποία καταποντίστηκε. Αμμούδι Δίπλα από το λιμάνι της Πόλης, η μικρή αμμουδιά Αμμούδι, είναι κρυμμένη από κάθε βλέμμα και προσφέρει ησυχία και ηρεμία. Πρόσβαση από την Πόλη με σκάφος σε 10 λεπτά. Κεραμαργειό Στη δυτική πλευρά του κόλπου των Αφαλών, μετά το Περιβόλι, η πολύ μικρή αυτή βοτσαλοπαραλία προσφέρει κάτι το απόλυτα ερημικό και απομονωμένο. Περιβόλι Μέσω μιας σχετικά δύσκολης πρόσβασης, αλλά όμορφης διαδρομής, φτάνει κανείς στην ερημική παραλία Περιβόλι. Μικρή παραλία με πανέμορφα καθαρά νερά. Κουλούμι Δυτικά της παραλίας των Αφαλών, σε απόσταση 100μ περίπου, διανύοντας απόκρημνη ακτή, φτάνεις στην όμορφη παραλία Κουλούμι. Πρόσβαση με σκάφος από Πόλη, Φρίκες, Κιόνι. Αφάλες Από τον Πλατρειθιά (Λίμνες) παίρνουμε το δρόμο για Αφάλες. Διασχίζοντας μια ονειρική τοποθεσία με βλάστηση 'τροπικού τόπου' φτάνει κανείς στη θαυμάσια θάλασσα του κόλπου των Αφαλών. Πανέμορφος τόπος με βοτσαλωτή παραλία και βραχώδεις ακτές, που κρύβουν ακόμα δύο ερημικές παραλίες, γι αυτούς που ζητούν την απόλυτη ηρεμία. Στον κόλπο των Αφαλών υπάρχουν παραλίες, στις οποίες μπορεί να φτάσει κανείς μόνο με σκάφος. Αμμουδάκι και Ποντικός Δύο πολύ μικρές παραλίες πολύ κοντά, μετά τις Αφάλες, για απόλυτη ηρεμία. Κάθισμα Πολύ μικρή ερημική παραλία, απέναντι από την παραλία των Αφαλών, με πρόσβαση από Φρίκες, Πόλη, Κιόνι με σκάφος. Πλατύς Άμμος Μεγάλη και όμορφη παραλία. Συνδυάζει άμμο και θαυμάσιο βότσαλο, πεντακάθαρα νερά. Συκιά Ιδανική παραλία, με βότσαλο και άμμο, για απομόνωση. Η παραλία αυτή έχει ίσκιο καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πρόσβαση με σκάφος. Βουκέντι Μικρή παραλία με βότσαλα και πεντακάθαρα νερά. Πρόσβαση με σκάφος. Αλυκές Παραλία με βότσαλα και καθαρή θάλασσα. Δέκα μόλις μέτρα πίσω από την παραλία, υπάρχει μία μικρή λασπολίμνη. Πριν από λίγα χρόνια ήταν ιδανική για λασπόλουτρα. Ρομποτής (Μάρμακας) Οι μεγάλοι ευκάλυπτοι κοντά στη θάλασσα, κατά μήκος της όμορφης παραλίας, προσφέρουν φυσικό ίσκιο και δροσιά. Τρία μούδια Τρεις μικρές συνεχόμενες παραλίες με άγριο βότσαλο, σε μικρό όρμο πολύ κοντά στις Φρίκες, προσελκύουν αυτούς που αναζητούν ερημιά και ησυχία. Πρόσβαση με σκάφος από Φρίκες, Κιόνι. Βαθύ. Βαθυαμμούδι Άλλη μια μικρή παραλία κοντά στο λιμάνι των Φρικών. Πρόσβαση με σκάφος. Λιμένια και Πέρα Λιμένια Δίπλα στις Φρίκες είναι η όμορφη παραλία στα Λιμένια, που πίσω της απλώνεται μια ελαιοφυτεία που προσφέρει δροσιά στους λουόμενους. Μετά τα Λιμένια, βρίσκεται η μικρή παραλία Πέρα Λιμένια. Πρόσβαση με σκάφος ή από το μονοπάτι στις Φρίκες. Κουρβούλια, Πίσω Κουρβούλια, Τσιτσιμίδα, Πλακούτσες Συνεχόμενες μικρές πολυσύχναστες παραλίες κατά μήκος του παραλιακού δρόμου από Φρίκες προς Κιόνι, φημισμένες για τα δροσερά νερά, περιζήτητα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Μαυρωνάς Μικρή βοτσαλωτή παραλία. Ο κόλπος του Μαυρωνά είναι και καταφύγιο μικρών σκαφών. Πρόσβαση από τη Ράχη Κιονίου. Κιόνι Στον όρμο του Κιονιού, οι μικρές παραλίες με τα καθαρά νερά προσελκύουν καθημερινά το καλοκαίρι τους επισκέπτες του χωριού. Κριτάμι Βγαίνοντας από το Κιόνι προς το νοτιά, μετά τον κάβο του Αι Λια, με το ομώνυμο εκκλησάκι, είναι η μικρή παραλία με όμορφο βότσαλο και γαλανά νερά, που περιμένει τον Κοτσύφι Μικρή παραλία κατά μήκος της ακτής από τον Αι Λια προς τον Αετό, ιδανική για ησυχία, ερημιά και απομόνωση. ΠΗΓΗ: kefalonia-ithaca.com |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου